Fast Fashion je to zlo alebo nevyhnutnosť?

By Nicolette Lear - júla 23, 2018





Z tohto by som chcela urobiť menšiu sériu. Priznávam, že týmto konceptom som sa inšpirovala od youtuberky Cheryl DeLarge . Ak ju nepoznáte, určite to stojí za to. Nečakajte od nej žiadnu klasickú youtuberku, je svojská a má svoj štýl, ktorý nesadne každému, ale mne sa jej kontent veľmi páči. Jedného dňa prišla na svet s nepopulárnymi názormi. Ja by som však nechcela písať o všeobecne názoroch, ktoré mám na tento svet, ale skôr ostať v rovine, ktorej sa venujem ja či na Instagrame alebo blogu- Teda fashion, beauty a podobne. Mimochodom, kto ma ešte nesleduje na týchto sociálnych sietiach hore vidíte 2 ikonky, hoďte mi tam odber, bola by som veľmi vďačná keď sa na IG zjaví číslo 2000.


Dnes by som do hodila na módne trendy 2018.


1. Chlpaté kúsky

Na kabelke chlpatá guľa, na telefóne chlpatý obal, chlpaté tričko, mikina. Existovalo obdobie, kedy som sa bála vychádzať z domu, pretože z každej strany niečo podobné na mňa číhalo. Som rada, že táto móda sa pomaly dostáva do úzadia a verím, že ďalšiu zimu nič podobné neuvidím. Nie je to ani pekné, ani milé a ani infantilné


2. Kombinácia športových a elegantných kúskov.

Dlho som sa snažila nájsť si cestu k tejto kombinácii a stále hľadám. Vo svete módy, je to bežný a populárny jav ale ja neviem prísť na chuť ponožkám v lodičkách a rovnako ako kombinácia teplákov s vysokými opätkami. Áno na fotkách či už našich alebo zahraničných blogeriek si poviem ako to vyzerá super, ale keď som stála ja s takouto kombináciou pred zrkadlom... Proste NIE nikdy by som tak nešla von.


3. Tepláky na bežné nosenie

Už dlhšie sledujem , pár rokov, nie len v rôznych časopisoch, ale aj na rôznych celebritách a známych, že tepláky sú proste hitom. Aj keď mnohé z nich už nie sú tie neforemné kúsky a sa ma niekoľko typov vlastním. Od krásnych lesklo-ružových adidasov, cez zamatové až po klasické čierne s folkovým vzorom, vidíte ma v nich maximálne vyniesť smetí alebo prejsť do obchodu.

4. Levanduľová nie je pre mňa farba No. 1


Začiatok roka bol veľký, priam obrovský boom s touto farbou. Každá fashionistka mala aspoň fialový svetrík z Manga. Bohužiaľ, ako v posledných mesiacoch zisťujem, nie som žiadna správna fashionistka asi ani milovníčka módy, ale takýto kúsok u mňa rozhodne nenájdete.

5. Fast Fashion je zlé.

S týmto bodom si nedovolím úplne súhlasiť. Ako by sa vrece roztrhlo s týmto názorom. Do teraz to nikto neriešil. Každý miloval Primark, Zaru, Bershku. Pri tom veľké youtuberky boli tie, ktoré robili dokonca robia každý mesiac pomaly Haul z Primarku, Haul Zara a Wish a Allieexpres sú ich najpozeranejším kontentom. To isté platí aj pre svetoznáme blogerky. Milé youtuberky, blogerky a influencerky, Vy ste to ľudí v podstate naučili a je to dôsledok konzumnej spoločnosti, ktorá je silnejšia práve vďaka sociálnym sieťam.


Dnes sú tieto obchody pre naše módne influencerky úplný odpad. To by nebolo to najhoršie, pretože aj ja si veľakrát odopriem oblečenie, lebo mi to jednoducho netreba. Ale nepáči sa mi spôsob akým je tento názor mnohokrát prezentovaný. Fast Fashion je fuj a Karl či Gucci a lokálne značky, kde biele tričko stoji 80€ sú skvelé. Títo ľudia, hlavne tí, čo ovplyvňujú mladú generáciu by si mali uvedomiť, že 1/3 Slovákov buď nepracuje alebo robí za minimálnu mzdu a druhá tretina je v tej strednej triede, ktorí si mnoho krát povedia, že aj ta Zara je sakra drahá. Mnoho kúskov je veľmi predražených a kde majú títo ľudia nakupovať?

Samozrejme tí, čo sú zástancovia boja proti Fast Fashion lebo sa to stalo akýmsi módnym trendom, dajte do povedomia skôr pre Slovensko dostupnejšie cesty. Second Handy. Ja osobne v KE nepoznám kvalitný, dobrý sekáč. Upovedomujte o tom, že netreba nakupovať zbytočné oblečenie, ktoré človeku netreba. Zdôrazňujte to, že existuje recyklácia oblečenia, charita, výmena a podobne. Myslím, že na toto upozorňujeme len my blogeri a možno pár youtuberov, ale nie tí ktorí majú 250 000 odberov.

To by asi aj na začiatok stačilo. Nájde sa veľa módnych trendov, ktoré priam odsudzujem, ale ak sa so mnou stotožní viac ľudí, môžme si túto sériu predĺžiť o č.2 alebo o populárne beauty trendy, ktoré ja nemusím.




Aký je váš nepopulárny názor na módu?

  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. Súhlasím s tebou, úplne si to dobre napísala. Veľmi sa mi páči tvoj blog.
    Budem rada ak sa zastavíš aj u mňa na blogu :)
    Blog: http://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím! :) nesnáším když vidím někoho v teplákách

    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tiež si nemyslím, že fast fashion je zlé ! :-/ nech sa kľudne presadzuje nenakupovanie zbytočného oblečenia..ale nech sa nediskriminujú ľudia, ktorí nemajú na to alebo nie sú ochotní vyhadzovať za oblečenie vyššie čiastky...

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers


    OdpovedaťOdstrániť