Štátnice? 7 tipov ako som sa na ne pripravovala ja

By Nicolette Lear - júna 17, 2018



Tí z vás, ktorí ma poznáte, ste moji spolužiaci alebo sledujete môj Instagram, viete, že tento semester bol pre mňa veľmi namáhavý.  Bakalárska práca a k tomu štátnice.  Na niektorých univerzitách sa už síce bakalárske štátnice nekonajú, ale ja patrím medzi tie, kde áno.  A ako vyzeral tento môj náročný polrok?  Som úspešne Bc. Nikola Karoľová.  

Možno to znie ako nič a v podstate bakalársky titul ako aj na isntagrame  píšem, nie je nič iným len dvomi písmenkami pred menom, ktorý je v dnešnej dobe takmer nepoužiteľný. Ale poviem vám, bol to obrovský stres.  Niektoré školy, z toho stále robia veľkú a vážnu udalosť. 

Ak sa mám pozrieť spätne 3 roky, maturitu som prežívala fakt v pohode takmer bez  stresu. Na vysokej škole som celé štúdium brala úplne inak ako na strednej. Beriem to trošku zodpovednejšie a vážnejšie. Avšak nie až príliš vážne. Keby som to tak brala asi nie som medzi živými alebo som minimálne často so psychológom.

Ale ako som prežívala samotné písanie  bakalárky a učenie sa na štátnice?  Mohli ste u mňa nájsť  všetke druhy nálad. Raz  smiech potom plač, radosť, hnev  a takto by sme mohli nájsť  neskutočne veľa pozitívnych a negatívnych nálad.  Pri bakalárke padlo aj pár nadávok prečo som si vybrala takúto tému, ale nakoniec som z nej nesmierne šťastná, lebo je v nej všetko čo na dejinách milujem.  Našťastie napriek mnohým komplikáciám ako všetko dopadlo ako malo.  Avšak mohla som sa vyhnúť stresu keby som si to celé rozložila inak. Okrem toho, že som mohla začať skôr si ja osobne nemyslím, že mám zlý štýl učenia preto by som sa s vami chcela podeliť  o niekoľko rád a tipov ako sa učím ja či už to boli tieto štátnice alebo to boli skúšky. 

Odpoveď? Každá bola iná. Záviselo od ľudí v komisii.  V prvom rade si netreba všímať  ostatných učiteľov, ktorí vás neskúšajú.  V druhom rade  hovorte pomaly.  Pri mojom rýchlom rozprávaní mi učitelia mali občas rozumieť a potom sa ma pýtali znova... 



  1. Predpokladám že,  väčšina z  vás  sa učí so zvýrazňovačmi. Veľmi dobrý spôsob je nájsť  každej zvýrazňovačky jej úlohu. Fialová bude na dátumy, žltá na mená...  Ale skúsili ste používať farebné papieriky na to, čo si neviete zapamätať?  Je jedno či je to forma lepky alebo kartička. Ja síce uprednostňujem kartičkovanie, lebo lepky sa strácajú.
  2.  U mnohých ľudí som si všimla trend, že sa učia z notebookov a tabletov. Mne osobne to absolútne nevyhovuje, pretože si  nemôžem na bok písať  "osnovu" marginálie alebo dôležité poznámky, je jedno ako to nazvete, proste  body podľa ktorých sa učím chronologicky a zároveň body, podľa ktorých si opakujem.
     
  3. Ak mám vhodné učivo, tak si robím "mind map" alebo v slovenčine pojmovú mapu. Tak isto je to o hlavných bodoch učiva, ktoré si vytýčite a na základe  toho sa vám to uloží v hlave.
     
  4. Jedna z veľmi dôležitých vecí je vedieť vyčleniť si to čo je dôležité. Zbytočne sa nezaťažujte poučkami, dátumami a  inými vecami, ktoré nie sú podstatné, pretože  vám to zbytočne zaberá miesto  a uberá z času, ktorý môžte venovať iným dôležitejšie poznatky.
     
  5. Ďalšia vec, čo osobne  mne veľmi pomáha  je učiť sa so spolužiakmi. Ide to s chuťou a oveľa rýchlejšie. Zároveň sa viete o tom porozprávať a ak si ten jeden niečo nepamätá, druhý ho doplní. Okrem toho mne osobne vyhovuje, keď  mi niekto rozpráva o danej látke. Vtedy si zapamätám najviac.

  6. Predposledná rada určite  nesadne každému, samozrejme nemusia ani tie predtým, ale na tento štýl učenia majú ľudia často odlišný názor.  Učiť sa pri hudbe. Niekto potrebuje absolútne ticho, ale možno ste počuli o zen music alebo Alfa vlnách. Táto hudba s určitou tóninou podporuje činnosť mozgu a aspoň mne osobne, keď sa nedokážem sústrediť veľmi pomáha. Ale veľmi rada sa učím aj pri bežnej hudbe, avšak to už musím hľadať  pesničky, ktorých slová nepoznám, pretože by som si potom viac spievala ako sa učila.
     
  7. A moja posledná rada je, nájdite si miesto, kde sa vám učí dobre.  Ja odporúčam určite keď je pekné počasie tak vonku. Zoberte  si deku, sladkosti alebo nejaké jednoduché jedlo. Spojíte príjemné s užitočným. Pri tom  škaredšom počasí som v  minulosti navštevovala pár kaviarní a čajovní v Košiciach, kde  nechodilo veľa ľudí a bolo tam útulne.  Učilo sa mi tam skvelo. Vždy tam bol príjemný personál a úžasné kávy a čaje a jemná hudba. Raj pre učenie, aspoň pre mňa.


A bonusová rada na takúto  skúšku ako sú štátnice a maturity. Určite to s tým učením nepreháňajte do noci. Dávajte si pauzy od učenia. Ja som to hlboko oľutovala, že som sa učila niekedy aj 12 hodín samozrejme s prestávkami 5-10 min. Je to veľká záťaž pre organizmus a nezabúdajte, nie je dobré nechávať si všetko na poslednú chvíľu.  Potom to ide veľmi ťažko.

Vás čo štátnice ešte len čakajú držím palce a maturantom a novým Bakalárom Magistrom a Inžinierom gratulujem.



  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. úplne sa stotožňujem s týmito radami! :) tú zen hudbu som ešte neskúšala a pravda je že ak poznám slová tak ma to rozptyľuje haha :D a s miestom to mám tak, že sa neviem učiť tam kde som doma lebo by som robila všetko ostatné len nie učenie a rada miesta striedam len nech mám nejaké iné podnety :D
    Ivana xx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusí byť zen Ja si veľa krát púšťam aj klavír husle a podobne, aby som udržala pozornosť :)

      Odstrániť
  2. Super tipy, mňa čakajú o rok, každopádne učiť sa na ne budem rovnako, ako doteraz. A viac-menej tak, ako si to zhrnula aj v tomto článku. Závidím, že už to máš za sebou :D :) ❀✿

    Blog de la Licorne

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa, že moje tipy budú nápomocné. :) Veľa šťastia o rok :)

      Odstrániť