Ako budem bojovať s akné v roku 2020?

By Nicolette Lear - januára 31, 2020

Aký bol rok 2019 v boji proti akné. Skvelý, úspešný.   Začalo to článkom Envy No. 1 Za rok nebudete mať akné... povedali, skutočne môžem povedať, že som bola plná očakávaní a v tomto období a asi aj dosť smutná, keď som videla razantné zhoršenie na mojej pleti.  Pokračovalo to s  Envy No.2 Nemôžem mlieko ? Čo budem jesť?   - tu mi začala moja diéta a musím vám povedať aj teraz po roku, je to skutočne obmedzujúce.  Obdivujem ľudí ako sú celiatici, ľudí s antihistaminovou diétou, pretože to skutočne musí byť namáhavé. No, a posledný článok  Chemický peeling . Tu moja pleť  bola krásna. Už som nemala žiadne akné, a  keď sa mi to začalo vracať v septembri až to prepuklo do rovnakého štádia ako som mala, bola som sklamaná.

Pred niekoľkými mesiacmi som sa tešila z krásnej čistej pleti a znova som bola na začiatku.  Skutočne nie som lekár, ale myslím, že aj môj životný štýl, ktorý momentálne žijem sa o to pričinil. S hormonálnou nerovnováhou som mala problém už aj v minulosti. Predtým to však bola iná diagnóza. Aspoň verím, že sa mi nevrátila, ale zatiaľ tomu nič nenasvedčuje len jemne zvýšený prolaktín.  Okrem mierne zvýšeného prolaktínu na mňa vybehlo dlhoočakávané  problémy so štítnou žľazou (dedičné) , zvýšený testosterón a ešte jeden hormón, ktorý produkujú nadobličky.  Ako 15 ročná pubertiačka, čo vám poviem. 


Primárne testosterón je hormón, ktorý sa spája so zhoršenou kvalitou nechtov, vlasov a pleti. Čoskoro ma čakajú ďalšie testy, ale ak nedopadnú podľa predstáv, čaká ma HAK, proti ktorej som bojovala od mojich 15 rokov. Možno to niektorým ženám pomáha, ale ja mám pred týmito liekmi veľký rešpekt a vyslovene sa ich bojím.  Ešte pre mňa však existuje nádej, pretože som sa dočítala ako kardio pomáha  pri zvýšenom testosteróne a tu je ďalší problém.  Počas školy nemám absolútne žiaden pohyb.  Keď vstávam do školy o 5 ráno a chodím domov o 6 tak tie dva voľné dni som rada, že si pospím a nie to chodiť do fitka. Okrem toho som už určite spomínala aké som poleno.  Ale verím, že sa to tento rok zmení a nájdem si ten čas.  Teda týmto som chcela povedať, že  môžete si dávať na tvár aj  dvadsať mastičiek, pokiaľ vaše telo nie je poriadku z vnútra, nemôžete očakávať pleť a vlasy ako bábika.


Možno som sa pričinila o zhoršenie pleti aj svojím stravovaním.  Keď človek  si nájde čas na jedlo raz denne a niekedy je jeho celodenné jedlo len jeden jogurt a potom si to kompenzuje prejedaním, asi to tiež nie je najzdravšie.  Takže počas nasledujúcich mesiacov, by som chcela opäť jesť pravidelne.  

V poslednom rade je tu stres.   Už od septembra som čakala na tie dve hrozné skúšky, ktoré ma čakali v januári.  Lámala som si hlavu nad zbytočnosťami a od decembra zaťažujem seba, ale aj svoje okolie toxínom menom STRES.  Konám kvôli nemu neuvedomele, rozrušene a nepozorne.  Zároveň aj stres  je faktorom, ktorý ovplyvňuje vaše zdravie a myslím, že aj on bol jeden z príčin  mojich zdravotných problémov. Verím, že potom ako prejdem týmto posledným rokom sa  ho naučím zvládať a  naučím sa s ním bojovať. To,  do akého stavu sa dokážem dostať  ja pri tom keď ma čaká akýsi test, skúška,  výzva je nepredstaviteľný. Som  príliš prísna na samú seba, som nepríjemná na ľudí a stresujem aj okolie. Nechcem byť pre seba, ani pre iných "toxic person" len preto, lebo   nedokážem ovládnuť emóciu strachu.

Teda to sú moje výzvy pre moju pleť ale aj pre mňa na rok  2020.  Vážiť si svoje svoje zdravie viac ako školu, a počúvať svoje telo.  

Posledný bod je frakčný laser.   V súčasnosti som 24 hodín po danom zákroku, o ktorom po uzdravení a  spracovaní fotiek uvidíte na youtube a možno aj na IGTV.

Na záver by som vám chcela poďakovať za aktivitu, ktorú ste prejavili pri týchto článkoch pri mojom boji s akné a verím, že to rovnako bude aj v roku 2020.  

Ako vy bojujete so stresom ? 

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. prajem veľa šťastia so záväzkom, už sa len pýta doplniť - vážiť si svoje zdravie zo všetkého najviac, nielen viac ako školu :)
    inak s akné dokáže dobre zatočiť aj dobrý detox, predsa len, akné vzniká väčšinou ako dôsledok "očisty" tela.

    OdpovedaťOdstrániť