Envy No.2 Nemôžem mlieko ? Čo budem jesť?

By Nicolette Lear - februára 07, 2019

Ahojte, dnes pokračujem v sérii Envy ako sa zbavujem akné. Fakt mi je ľúto, že nemám fotky, ktoré by zdokumentovali moju pleť, ale v minulom článku, kde píšem o tom ako sa starám o svoju tvár môžete vidieť  ako moja pleť momentálne vyzerá aj bez make-upu. >>>  Čo robím nie len pre svoju pleť. Samozrejme sa nájdu ešte nedokonalosti, ale viac menej su zakryteľné make-upom  alebo vlasmi ako vidíte na týchto fotkách. 

Teraz  už poďme na to, čo ma čakalo pri druhej návšteve Envy.  Našli mi takého obyvateľa na mojej tvári, ktorého bolo vhodné sa zbaviť, pretože nebol vítaným.  Myslím, že  to bol stafylokok. Nasadili mi antibiotiká, ktoré som zvládla až na niekoľko netehotenských ranných nevoľnosti fajn.  Zistili mi intoleranciu na laktózu.  Bum! To bol asi taký veľký zlom.  Skutočne ja milovník syrov a zrazu stop. Čo to pre mňa znamenalo? V  prvom rade sa moji lekári nevedeli zhodnúť v dvoch veciach vylúčiť mlieko úplne alebo nie?.  Šikmým písmom uvidíte názor, ktorý som mala pred niekoľkými mesiacmi.  Ani nie je tak podstatný, ale môžete vidieť ako je to s okamžitou reakciou a postupným zvyknutím si na svoje obmedzenie. 





A)

Na 3 mesiace som mala vylúčiť všetky mliečne výrobky. (NEREÁLNE PRE MŇA). Čo som urobila -  mám bezlaktózové mlieko, maslo, jogurty, vegánsky syr (je maximálne odporný).  V škole som proste hladná alebo proste túto zásadu poruším. Je nereálne, aby som dodržiavala túto diétu, keď som niekde 12 hodín a ešte aj v  polotovarovom PEČIVE je mlieko...

Na druhú stranu... Počas vyšetrenia na endokrinológii mi bolo povedané, že v malom množstve mám prijímať  mliečne produkty, tak isto aj na imunológii. ( To nie je koniec  mojich stálych návštev oddelení.. )    Ďalšie komplikácie sú mimo domova.  Máloktorá reštaurácia je prispôsobená na ľudí, ktorý netolerujú, nemôžu mlieko.  Nie sú ani len informovaní z čoho sú ich produkty.  Len proste je tam číslo 7 alebo pre istotu žiadne... 

Ešte je tu možnosť, poprosím vás jeden burger ale smiem sa opýtať tá omáčka je z jogurtu, smotany alebo majonézy?  Oukej tááák poprosím bez syra... Dobrýýý poprosím vás  jednu Capri na polku bez  syra.  A čašníci nechápu mojej bizarnej požiadavke...  Dobrý máte bezláktozovú smotanu, mlieko?  Nie slečna...  Tak poprosím len tú limonádu, bez ľadu ak môžem.  Možno tieto slová znejú povrchne, ale nemyslím to v zlom. Len proste chcem poukázať na to ako ťažko sa niečo také dodržiava mimo domova... A to nespomínam nákupy ani nebudem... 



Takže tu bol ten pohľad. Troška prehnaný čo poviete?  Preto nezverejňujem články hneď ako ich napíšem.  Takže aký je môj život bez mlieka? Postupne si zvykám. Už poznám kaviarne, kde si môžem dať bez výčitiek latéčko, aj keď je  o niečo drahšie. Už viem, kde kúpim maslo, smotanu, syr so zníženým obsahom laktózy a viem a to už viete aj vy, že veganským potravinám akosi neholdujem a tak to aj ostalo. Aj tieto výrobky chutia inak ako klasické mlieko sú sladšie.  Skutočne je ťažké žiť s potravinovou intoleranciou  ešte horšie s alergiou, ale úprimne - cítim sa lepšie a vyzerám lepšie.  V reštauráciách je stále problém nájsť niečo bez tej sedmičky, ale už ani z toho nerobím drámu a buď si dám len polievku, alebo jednoducho občas zhreším.  Doma sa plne snažím jesť tak, aby to bolo v súlade.   V podstate jem tak ako doteraz. Rovnako som sa rozhodla obmedziť cukor. Keďže vo väčšine sladkostí, ktoré mám rada je mlieko, tak akosi to išlo ruka v ruke  spoločne s cukrom. Už dlhodobo necukrím ani kávu ani čaj a toto mi len prospelo.  Intolerancia ma motivovala hľadať si kreatívne jedlá alebo meniť jedlá, ktoré mám zaužívané za zdravšie verzie.  Jem viac ovocia, zeleniny,  hľadám variácie, ktoré by chutili aj priateľovi.  Samozrejme stále si rada vychutnám burger  občas aj s tým plátkom syra.  Možno existuje viac ľudí, ktorí prvotne brali intoleranciu ako koniec  sveta, ale skutočne to nie je tak.  Dá sa s ňou žiť. Je to nákladnejšie, je to komplikovanejšie, ale dá sa to. A preto som sa rozhodla na instagrame založiť highlight, kde budú recepty, tipy a podobné veci.  Bola by som rada, keby, že aj vy ste prispievateľmi do tohto highlightu a  budete mi posielať svoje recepty, aby sme sa inšpirovali navzájom. 

Poďme spoločne na druhú oveľa kratšiu časť. Problém B) spočíval v tabletkách s názvom  ROACCUTANE. Ako to napísať, aby to nevyznelo veľmi zle. Tieto lieky sú skutočne posledná  možnosť, ktorú by som brala, ale radšej by som ostala s vyrážkami.  Tieto lieky sú podľa môjho názoru jed pre telo.  Nežiadúce účinky ako krvácanie z nosa,  sklony k samovražde či zhoršené videnie? Tie bežné sú zapálené opuchnuté pery, vysušené viečka,  suchá popraskaná pokožka, zhoršená imunita.  Preto som si povedala nie ... Viem, že mnohým ľuďom pomohli tieto lieky, ale pri mojich  iných zdravotných problémoch, ktoré sú oveľa vážnejšie ako akné som odmietla brať tieto lieky.   Jedná sa o predávkovanie vitáminom A. To ani nie je také zlé keď to počujete, ale sama som videla ako to pôsobí na organizmus človeka a aj na jeho povahu.  Samozrejme nemôžem tvrdiť, že na každého vplývajú tieto lieky rovnako, napriek tomu si myslím, že tieto lieky nie sú tou správnou cestou pri liečení môjho akné. 

Brali by ste vy takéto lieky, len preto aby ste sa zbavili akné alebo by ste hľadali iné riešenie ? :) 

Čoskoro sa dočítate o mojej tretej návšteve. 





  • Share:

You Might Also Like

6 comments

  1. Roacuttane je antikoncepcia čiže je jasné, že pre telo vôbec nie je dobrá. O tom už všetci vieme. Lekári by to mali dávať ako poslednú možnosť pri liečbe akné. Neviem čo to obsahuje no pokiaľ je to vitamín A tak potom je lepšie si ten Vitamín kúpiť vo forme nejakého séra. Nuž a k intolerancii ja mám iba na laktózu a v každej reštaurácii si musím dávať pozor. Tá laktóza je všade nakoľko reštaurácie používajú skrátka to najlcanejšie čo existuje. Horor sú omáčky, dresingy či majonézy. No vlastne takú tú pravú majonézu, ktorá mlieko v sebe nemá podniky asi nepoznajú. Zvyčajne je to zmes smotany. A napr. ani také bryndzové halušky nie sú ok nakoľko aj tu riedia bryndzu so smotanou. Takže ja sa vždy pýtam, mám špeciálne požiadavky ale inak to skrátka nejde.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já mám už přes rok různé střevní potíže a byla jsem všude možné a nikde na mně (ani ve mně) nic nenašli. Teď dodržuji bezlepkovou dietu, kterou jsem si naordinovala sama, protože mi přijde, že mám intoleranci lepku. Veškeré příznaky by na mě seděly a zatím se všechno v mém těle dooost zlepšilo. A pokud to nebude lepek, tak zkusím vyřadit laktózu. :-) Takže tak trochu vím, jak se cítíš, i když já teda musím experimentovat a ty to máš potvrzené od lékařů, což je o kousek lepší. Držím palce, aby ses zžívala s intolerancí dál. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Intoleranciu na laktózu by som asi nezvládla! Neviem si predstaviť život bez svojich milovaných jogurtov a tvarohov... takže tvoju prvú reakciu úplne chápem. No na druhej strane je skvelé, že si si v tom urobila poriadok a našla vhodné alternatívy pri tvojej ceste za krajšou pleťou. Tiež sa chystám ísť na alergológiu a podobné vyšetrenia, keďže nemám problém len s akné, ale taktiež aj celkovo s pokožkou či vyrážkami po určitom požití potravy. Tak uvidíme, čo sa z toho vyvodí :)
    NORALIC

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lieky som brala asi pol roka, s pleťou mi dosť pomohli, avšak ak si stále v strese, pleť bude reagovať aj po tejto liečbe. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj
    Mám skúsenosti s Roacutanom , brala som ho 8 mesiacov po 7 ročnom boji s akné , keď sa už dostalo do podoby, že vyrážky sa mi tvorili , a strašne pomaly sa liečili. Bola to zaujímavá skúsenosť, ak by si chcela vedieť viac kľudne mi napíš na mail i.klopanova@gmail.com. Mám aj fotografie svojej pleti ako to prebiehalo. A čo sa mlieka týka, ja mám intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka a veľmi ťažko s tým bojujem , má to samozrejme vplyv na moju pleť , keď zjem väčšie množstvo niečoho, čo by som nemala....

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tiez nejedavam mlieko. Doma to nie je problem. Clovek si postupne vytvori jedalnicek, najde recepty... V restauraciach je to vsak zial cista katastrofa. Davaju mlieko do vsetkeho. Aj jedla, kde nie je oznacenie alergenom 7 maju casto mlieko, pretoze napriklad ak pouziju maslo, uz im nedojde ze to maslo je predsa z mlieka a jedlo sedmickou neoznacia. Intolerancia na mlieko vznika z toho, ze ho jeme/pijeme prilis casto. Kedze je mlieko lacne a je v kazdej potravine, len tazko sa tomu vyhneme. No a najradsej mam vyjadrenia : Ved ja mlieko nepijem. Nie? Tak potom asi dotycny clovek necita zlozenie produktov. Inak by vedel ze je zial vsade.
    |Kaviareň u mačky|

    OdpovedaťOdstrániť