Nekupujte, ale adoptujte!

By Nicolette Lear - januára 09, 2016





Nie každý z nich mal to šťastie byť rozmaznávaný a kŕmený "pamlskami". Hovorím o ”útulkáčoch alebo o psíkoch, ktoré sa nachádzajú v útulku. Každý deň na facebooku vidím množstvo príspevkov priamo z útulku alebo z organizácií, ktoré zachraňujú psíky pred týmto životom, ktorý sa vlastne ani nedá nazvať životom, pretože ho prežívajú v osadách či na miestach, kde sú uväznené na reťazi bez jedla a vody. 

Tieto psíky sa nájdu vždy v katastrofálnom stave. Po následnej liečbe (ak je ešte liečba možná) sa dostanú do útulku, kde nájdu svoj nový domov. To však pre ne tiež nie je žiadna výhra. Sú umiestnené v kotercoch. Len si predstavte, aké by to bolo pre vás. Tieto psíky nikdy nikomu neublížili a nezaslúžia si takýto život. 

Druhý prípad je, že psíky niekto vyhodí na ulicu. Človek, ktorý toto spraví sa môže len hanbiť! Ak chce vaše dieťa psíka, kúpite mu ho na Vianoce a omrzí vás, len tak ho vyhodíte? Toto nevinné stvorenie sa v deň, keď ho prinesiete do vašej domácnosti, stáva členom vašej rodiny. Nie je to ani hračka, ani vec. Je to živý tvor, ktorý rovnako ako my všetci potrebuje teplo a domov. Tento odstavec je zvýraznený práve preto, že teraz je čas, kedy tento ohavný čin ľudia robia. Radšej teda psíka niekomu ponúknite, napr. inej rodine, ale v žiadnom prípade ho len tak nevyhadzujte na ulicu!


Našťastie sú v útulkoch dobrovoľníci, ktorí sa tam o týchto psíkov starajú a poskytujú im lásku, ktorej sa im nedostalo. Venčia ich, kŕmia a venujú im pozornosť. Ale nie je možné, aby sa pár dobrovoľníkov venovalo všetkým psíkom dostatočne. Preto má každý z nás šancu navštíviť útulok a pomôcť im. Aj vy môžete prísť a zobrať pár psíkov na prechádzku. Pohladiť ich, poškrabať na brušku. Neviete si predstaviť, ako sa z toho psíky radujú. 

Sama som navštívila toto miesto a bolo mi do plaču, keď som ich videla. Úprimne, najprv som sa tam bála ísť, pretože od istého okamihu v mojom živote som sa bála psov väčších ako po kolená. Keď som tam vošla, privítal ma chlpatý a starý nemecký ovčiak (aspoň tak vyzeral :)). Najprv som sa bála, že na mňa skočí a pred mojimi očami sa zjavovali tie najhoršie scenáre. Mala som pred ním veľký rešpekt. Asi po dvoch hodinách strávených v útulku som sa však k nemu začala približovať a neuveríte mi, ale hrala som sa sním. Bol to jeden z prvých momentov, kedy som prekonala svoj strach z veľkých psov. Aj keď tento psík už nežije, nezabudnem na tieto momenty. Bol to "útulkáč", ktorý tam strávil veľa rokov a nikdy nenašiel svoj domov. Napriek tomu ho ľudia mali radi a stále si našiel niekoho pozornosť a dal mu svoje psie srdce. 


Pri tejto návšteve som sa venovala aj iným psíkom. V tom čase tam boli šteniatka, ktoré svoj domov medzičasom už našli. Nie sú jediné. V mojom okolí sa nachádza množstvo ľudí, ktorí majú adoptovaných psíkov, práve z útulku. Je to krásny čin. 

Chápem, nie každý má v sebe silu vkročiť na toto miesto a vidieť týchto drobcov bez domova. Ale ak už nemáte na také niečo srdce, poskytnite im aspoň teplo v podobe diek a oblečenia (určite sa nájde niečo, čo vášmu miláčikovi už neobliekate). Poteší ich aj jedlo v podobe granúl, konzerv alebo iných maškŕt. Určite sa vo vašom okolí nájde niekto, kto útulok navštevuje, tak to po ňom môžete poslať. 


Tieto psíky každý deň čakajú, kým si ich niekto vezme. Tak nekupujte, ale adoptujte. :)

  • Share:

You Might Also Like

5 comments

  1. Krásny článok. Sama som strávila niekoľko rokov dobrovoľníčením v útulku a najviac zo všetkého ma mrzí, že vedenie nášho mesta sa stavia ľahostajne voči opusteným zvieratám. Situácia s útulkom je na bode mrazu a na to doplácajú nemé tváre. Obzvlášť v tomto období po Vianociach sa bojím čo s nimi bude, pretože presne ako píšeš, ľudí omrzí ich živý vianočný darček a vyhodia ho na ulicu. Za to by som ich zatvárala do basy! A najhoršie je, že to nie je len o psíkoch, ale o všetkých zvieratkách. Pár rokov dozadu som poskytla domov korytnačke, ktorú ktosi vyhodil len tak vonku na ulicu. Našli ju nejaké dobré duše a odniesli do útulku, no samozrejme tam ostať nemohla a hoci to bolo v úplne inom meste, neváhala som, sadla som na vlak a utekala pre ňu. Bohužiaľ bola už v tak hroznom stave, že si u nás požila už len pol roka, chudinka malá.. Zvieratá si vôbec nezaslúžia žiť s niektorými ľuďmi. :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak týka sa to aj iných zvieratiek. Síce je môj blog o móde, ale keď vidím každý jeden deň nejaký post z útulkov a iných inštitúcii, rozhodla som sa to napísať. Je mi ľúto každého jedného zvieratka, ktoré tam je a ešte viac mi je ľúto ak ich nie je možné zachrániť. Je veľmi smutné, aký môže byť človek krutý.

      Odstrániť
  2. Krásný článek :) přítel zrovna uvažuje o koupi štěňátka, ještě nemáme jasné plemeno, ale chceme se nejdřív podívat do několika útulků, jestli nenajdeme toho vhodného :) je hrozné, kolik se denně ztratí psů a kolik jich jen tak někdo odloží... škoda jen, že čím starší a "nemocnější" pejsek, tím hůř najde nové páníčky... já mám moc ráda dogpoint.cz - takový útulek maminky a dcery, které hledají pejskům nový domov a už pomalu mají i nějaké prostory pro ně :)
    Getmovin by Deni

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je tomu už pár let, ale vzpomínám si, jak jsem jednou po Vánocích přišla k babičce a dědovi a v chodbě spalo malé štěně vlčáka. Když jsem se jich ptala, jestli ho od někoho dostali, tak se babička začala smát a pak mi vyprávěla, jak 24. prosince chvíli před půlnocí seděli s dědou u televize, když najednou před jejich domem zastavilo auto, hodilo jim něco přes plot a rychle ujelo.
    Když se tam šel děda podívat, tak našel pytel, ve kterém bylo právě tohle štěně. Samozřejmě si ho nechat nemohli, ale tenkrát mělo štěstí, že teta sehnala nějaké známé, kteří se ho ujali. Jinak z představy, že by muselo jít do útulku jen proto, že někdo pod stromečkem musel mít nutně pejska, ale asi udělal první loužičku na koberec, a tak letěl z domu, je mi celkem nanic. A že takových hafíků je určitě celá řada...

    Je to prostě neskutečná nezodpovědnost. Sama vím, jak to se štěňaty není lehké, ale když už si ho přeci pořídím, tak se k tomu postavím čelem a prostě si s ním dám tu práci a hlavně mu dám tu lásku, kterou potřebuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kebyže som mala možnosť vlastniť psíka, určite by som si nejakého adoptovala. A určite nie jedného ♥ Kupovať ich odmietam, pre mňa to tovar nie je :( A rada zlepším život nejakému, ktorého majiteľ opustil ʕ•́ᴥ•̀ʔっ

    * Blog de la Licorne *

    OdpovedaťOdstrániť