Akné- problém nie len teenagerov

By Nicolette Lear - novembra 26, 2015




Akné.  Problém, ktorý trápi množstvo teenagerov, ale aj dospelých ľudí.  Často krát nepomôžu žiadne prípravky  alebo pomôžu len dočasne. Ja patrím k   ľudí, ktorí vyskúšali od mydiel, cez  rôzne  kozmetické značky až  po antibiotiká iné tabletky.  No aj tak to nezabralo. Často som z toho bola smutná, ale stále je lepšie trpieť  miernym akné ako do seba pchať  hormonálne  tabletky, chodiť  na pečeňové testy a podobne. To mi za to nestálo.
V deň, kedy mi bola ponúknutá táto forma liečby,  som  dostala dotazník, nad  ktorým som sa  po čase veľmi zamyslela.

Jedna z  otázok bola či sa hanbím za svoj problém s akné.

Samozrejme, že áno, pretože  každé dievča  túži po bezchybnej pleti. A čo mi vadí nie sú ani tak samotné vyrážky, ale jazvy, ktoré mi po nich ostávajú.  No ja to viem aspoň zakryť make-upom.  No ľutujem chlapcov, ktorí s tým  nič nezmôžu. 

Druhá otázka bola. Znižuje vám akné sebavedomie?

Odpovedala som síce nie, ale v  duchu som si hovorila niečo iné.  Nevadí  mi keď mám drobné pupienky, ktoré si ľudia nevšímajú. Vadí mi, keď  mám celé líce začervenané, boľavé a obsypané. Vtedy viem, že keď sa na mňa niekto pozrie, pomyslí si, prečo s  tým nič nerobím a  ako strašne to vyzerá. A prečo  vôbec takto môžem vychádzať medzi ľudí.

Tretia otázka. Trpíš kvôli akné šikanou?

 Tento prípad  sa mi síce   nastal, ale  mala som možnosť  počuť, ako sa ľudia, hlavne deti posmievajú tím, čo trpia daným problémom. A verte  mi.  K tomu sebavedomiu to nepomáha.  Daná osoba trpí už len tým, že  má doma zrkadlo a vidí sa v ňom... 

To by bolo, také moje myslenie v  minulosti.  Množstvo "detí", ktoré  trápi akné si myslia, že   sa im preto zrútil svet. Aj ja som  si prešla touto fázou.  Ale dnes keď som už vyskúšala skoro všetko a stále to neprešlo, som sa dostala do štádia, že mi je to skoro úplne jedno.  Nech sa na mňa ľudia pozerajú. A čo im je do toho akú pleť máte?  Nech si myslia svoje. Treba sa nad tým povzniesť  a  neopúšťať sa kvôli takejto malej chybičke krásy.

Platí u mňa jedna zásada.  Nikto iný vo vás nemôže veriť, kým neveríte sami v seba. To platí  vo všetkom. Keď si myslíte, že ste škaredí, budete škaredí. Keď si poviete toto nedokážem, tak to nedokážete.  Tak isto,  nikto nemá právo vás súdiť. 





Samozrejme aj teraz  mám dni, kedy sa  cítim úplne mizerne, keď sa pozriem do zrkadla. Ale stále si poviem, že  to  zmizne  a bude to lepšie. Dnes existuje medicína a  kozmetické zákroky, ktoré odstraňujú jazvy, na vysokej úrovni a časom budú ešte na vyššej.  Stále je to lepšie ako agresívna  liečba hormónmi. Áno, tie hormóny pomôžu, ale tie vedľajšie účinky  za to nestoja. Preto si veľmi nelámem hlavu s tým, že   mam  malé  pigmentové fľaky.

A rada na záver. Mne osobne najviac  pomáha morská voda a slnko a v druhom prípade  čerstvý vzduch. Myslím tým Tatry a podobné miesta.  Takže ak budete na takýchto miestach, nebojte sa  ponoriť a umyť si tvár morskou vodou, alebo ísť  na svah či prechádzku v  horách bez  make upu  aby vaša pleť poriadne dýchala. 


Ak by ste mali nejaké typy, ako sa ich zbaviť (preferujem skôr tú bio formu, žiadne prípravky a chémia), môžete mi  napísať  do komentára alebo na mail - nicolettelear.blogspot.sk a tie, ktoré ešte nemám odskúšané môžem vyskúšať. :)
A  niekoľko rád pre vás aj keď niektoré nedodržiavam  ani ja. Hlavne tie ruky na tvári, čo je asi môj najväčší problém. 

  • Share:

You Might Also Like

6 comments

  1. Čo sa týka makeupu, prospešnejšie je podľa mňa vôbec nepoužívať na akné, najmä keď je to acne vulgaris... Zakrývanie pórov makeupom je asi to najhoršie čo môžeme urobiť :/ ale skvelý článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak viki :) Na vulgaris make-up ani náhodou! Každá pleť potrebuje dýchať a hlavne s takýmito problémami. Ja osobne som použivanie make-upu výrazne obmedzila. A netreba zabúdať piť veľa vody aby pleť bola hydratovaná a nie mastna :)

      Ďakujem pekne za pochvalu :)

      Odstrániť
  2. Naprosto souhlasim, od 12 do ted (mych 21) me to trapi, ale posledni rok, dva jsem se s tim naucila zit, nevsimat si ho, nenosit makeup ((tedy ho neskryvat) a at su ostatni mysli, co chteji...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa s tým naučila žiť, ale stále hľadám niečo čo to zmení. No už nie formou prípravkou ale skôr zmena stravy a podobne. Ja makeup nosím, ale výrazne som ho obmedzila, lebo bolo obdobie, kedy som sa maľovala ešte aj na prechádzku so psom... Teraz max. jemne do školy a keď idem na nejaku akciu v poprípade fotenie :)

      Odstrániť
  3. Tak jsem ráda, že v tom nejsem sama. Moc mě tvůj článek potěšil. Já s tím mám taky problém a dělám skutečně všechno proto, aby to tak nebylo, ale úplně se akné nezbavím. Ta slaná voda mi na to taky pomáhá a Tea Tree olej je bezva. Naučit se to neřešit a být spokojená s tím, jak to je, je náročné, ale jsou mnohem horší věci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten teatree mám odskúšaný, ano je to super vecička :) často zachráni pred významnými udalosťami, len mi vadí, že veľmi zosušuje pokožku :) Údajne je veľmi dobré aj mydlo z kozieho mlieka ale to som ešte neskúšala :)

      Odstrániť