Envy No. 1 Za rok nebudete mať akné... povedali

By Nicolette Lear - januára 16, 2019

Ahojte asi je už ten správny čas začať túto tému.  Akné sa väčšinou prejavuje v puberte  a potom zmizne... U niekoho občas nastane chyba a akné zotrváva.  Príčiny sú rôzne... Hormóny, zlá životospráva, genetika...  Ja som jeden z tých prípadov.  Prvotne som myslela, že je to hormonálne, však puberta. Potom prišla na rad endokrinológia, kde sa mi fakt potvrdil hormonálny problém, avšak dnes  je pravdepodobne už všetko v poriadku a akné stále mám.  Pre tých čo ma nepoznajú tak mám 22 už skoro 23 rokov, a preto si myslím, že akné by na mojej tvári nemalo byť.  

myslím, že aj cez hrubú vrstvu make-upu  vidieť  niekoľko nerovností a to je fakt toho make-upu veľa :) Samozrejme toto som mala na tvári  dokopy hodinku... po nafotení to išlo hneď dole, pretože nechcem svoju pleť zaťažovať. 

Rozhodla som sa konať, navštíviť odborníkov či mi pri problémoch s mojou pleťou pomôžu. Momentálne navštevujem Endokrinológiu, Imunológiu a Dermatológiu- kliniku ENVY, ktorá zohráva hlavú rolu starostlivosti o moju pleť.  Ako som spomínala endokrinológia je ziataľ všetko OK a imunológia tiež, avšak aj tak je lekár pevne rozhodnutý zasiahnuť do mojej imunity.  Nemám žiadne folikuly a nič podobné. Všetke výsledku sú v poriadku, preto je otázka, čo spôsobuje moje akné? 

Pôvodne som myslela, že vás budem informovať o mojom každom kroku ako bojujem s akné... Ale nemám vás ako informovať. Neviem ako som si to predstavovala ja, týždeň po týždni že to bude lepšie... Ale asi som sa mýlila.  No,  poďme od začiatku. 

Trpím vraj acne vulgaris a acne conglobata, čo znamená, že to nie sú len také malé pubertálne vyrážky, ale ložiská, ktoré sú dosť boľavé a väčšinou sa mi obnovujú, pretože sa tam vytvorili cysty a to stále dookola sa zahojí obnoví...  Akné mám po celej tvári  aj na  chrbte,  ale ten neriešim.   Prvé problémy začali asi keď som mala 13 možno 14, avšak asi je dôležité upozorniť, že akné v  rodine nemám  alebo skôr som nemala len ja. Mám aj postulky aj nodulky, takže vlastne predposledné štádium.

v lete je moja tvár na tom oveľa lepšie... Avšak tu vplýva množstvo faktorov, more, slnko, chlór a možno aj to, že  nie som v strese 
Takže navštevujem Envy kliniku v Košiciach.  Je to súkromná klinika, ktorá sa zaoberá primárne plastickými operáciami, akné a starostlivosťou o pleť. Majú aj vlastnú radu kozmetiky, ktorá je vraj super, neviem neskúšala som, ale taká Dara Rolins  a Jana Kurilak o tom rozprávajú veľa, tie vám to povedia skôr, ale vraj sú ich produkty super :)   

Úvod by sme asi aj mali...  Pri prvej návšteve, keď som bola plná očakávaní ako za polroka budem mať krásnu bezchybnú pleť,  ma čakala moderne zariadená čakáreň alebo recepcia,  milá pani sestrička a aj milá pani doktorka. Urobili mi hneď krvné testy, odobrali vzorky z tváre a prišli na to, že má trápi akýsi myslím že streptokok alebo stafylokok.  Ale po poriadku.  Po prvej  návšteve mi bola nasadený gél (masť?) - Acnatac, ktorý je indikovaný na topickú liečbu acne vulgaris, v prítomnosti uhrov, pupencov a pustúl u 12-ročných a starších pacientov.  Acnatac sa nesmie nanášať v rovnakom čase ako iné lokálne prípravky (vrátane kozmetiky) a z vlastnej skúsenosti vám viem povedať, že ani pred a po chemickom peelingu. Jeho taký asi  bežný vedľajší účinok je, že celkom vysušuje pokožku.  K nemu mi bola nasadená ešte pleťová voda na čistenie pleti, ktorá netuším z  čoho je, keďže je priamo vyrábaná lekárnikmi alebo farmaceutmi.

Po prvej návšteve som bola skutočne šťastná akné som mala už len líci, čo bolo fakt skvelé.... Ako to bolo ďalej povieme si o týždeň. :) 

a takto vyzerá moja tvár  bežne po odlíčení :) 

Na koniec mám pre vás otázku. Aj pre tých čo majú aj pre tých, čo akné nemajú. Na IG je dosť populárne ukazovať na prirodzenú krásu. Bolo  do toho zapojených množstvo influenceriek s čistou pleťou. Myslíte, že by  to urobili aj keby mali takúto pleť ?  Vlastne to je jedno či oni, ja alebo vy... Myslím, že každá žena či dievča by s tým mali problém.  Málokto by to spravil a ukázal svoje nedostatky a hlavne pri dnešnom fungovaní sociálnych sietí... 

  • Share:

You Might Also Like

9 comments

  1. Tyhle kliniky mi přijdou super! Já sama nemám moc problémovou pleť, ale kdybych měla, tak bych určitě nějakou vyhledala. Je podle mě super, že existují taková místa, kde pomůže odborník. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vieš čo? Tiež mám problémovú pleť a to mám 25! Netráp sa. Keď som mala cca 18-19 bolo to strašné. Brala som Roacutan tuším tak sa to volalo, pretože nič predtým nepomáhalo. Po 3 mesiacoch nenromálneho sucha a záťaže na pečeň (kvôli tým liekom) sa ale akné vytratilo ( nie úplne, sem tam niečo pribudlo, nikdy som nemala dokonalú pleť). Potom som zistila, že mám aj gynekologický problém, ktorý súvisí s hormónmi a moja pleť nikdy nebude tip top, no akosi ma to až tak netrápilo, pretože pleť nebola v tak zlom stave. No od novembra 2018 sa mi začali na lícach tvoriť šialené nodulky ako spomínaš ty, boľavé, veľké, pod kožou. Pohybujem sa v zdravotníckom prostredí a bola som si takmer istá, že to bude stafylokok, ktorý vykultivovali aj tebe. Nabehla som teda do lekárne a vypýtala si Duac gel (antibiotikum, niečo ako tvoj Acnatac?). Momentálne ho používam mesiac a pozorujem výrazné zlepšenie, no škvrny ešte stále vidím. Moja rutina pozostáva z krémov - Caudalie na citlivú pleť a Kiehls ultra facial, Ziaja manuka tree tonizačná voda a ten Duac. Pod makeup na miesta kde nemám akné (všetko okrem líc dávam denný krém Ziaja kozie mlieko).

    To akné je proste hrôza. Jedno však viem, u mňa liečba vysušovaním jednoznačne nepomáha. Mám zmiešanú pleť, práve na lícach je suchá a ak ešte viac vysušujem vyrážky je to katastrofa. Preto som veľakrát zúfalá aj z toho, že prípravky na akné sú automaticky určené na pleť mastnú, ktorú vysušujú, čomu sa ja musím zďaleka vyhýbať. Proste v 25-ke čisté peklo :D Ale utešujem sa tým, že takéto problémy sú oproti zdravotným problémom iných ľudí minimum.

    Držím palce aj tebe nech nájdeš tú zázračnú formulku, ktorá bude účinkovať pre teba. Ja dúfam, že moja metodika prinesie ešte ďalšie výsledky lebo ak nie tak tiež pôjdem na dermatológiu. O ENVY som počula samé chvály a aj nepriek tomu, že to nie je zrejme lacná záležitosť môžeš si byť istá, že si v dobrých rukách. Určite budem pozorovať tvoje ďalšie pokroky.

    Recenzie-Kozmetiky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi dobre napísaný článok! Musím sa priznať, že v poslednej dobe sa mi výrazne zhoršila pleť a o tejto klinike som ešte nepočula, mám ju dosť blízko, tak ak sa to nezlepší, asi začnem zvažovať návštevu...:)
    What A Fancy World

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, ja osobne akné nemám, ale moja známa mala strašne problémy aj s akné, no a jej pomohol alergolog, vyskúšala si ho ? Akné môžeš mať aj s histaminovej intolerancii, držím palce aby ti tam pomohli , no skús aj test na alergie a intolerancie... pekný víkend

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj :) akné mám od 13-14 rokov, a teraz mám 23, takže niečo ako Ty. Asi od 15-tich chodím na dermatológiu, dali mi všetko možné - duac, acnatac, eryfluid a ďalšie. Brala som aj roacutan - zabralo iba kým som ho brala, akné sa po vysadení vrátilo. Mala som kopec rôznych mastičiek, gélov, vodičky... dali sme do toho kopu peňazí, čo by nevadilo, keby zabrali.
    Môj problém je strava, a vyrážky mi robí lepok (na to som prišla časom). Teraz mám vyrážky len mierne, veľmi mi pomáha mydlo Kawar s minerálmi a uhorkový krém od Zaia (ten je fakt topka, super hydratuje).
    Je skvelé, že otváraš túto tému! Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mam 28 a konecne super plet. Problem od 14 rokov a tvar ako na fotke do 24. Myslim, ze aj horsiu. Škoda, ze az po 10 rokoch ked prisla nova kozna lekarka, zistili ze problem na tvari je vyriesitelny do pol roka na gastroenterologii a imunologii. Stara kozna na mne vyskusala asi vsetko co mala ako na pokusnom kralikovi, ja som vyskusala cela radu predrazenej kozmetiky z lekarne - bezuspesne. Po vylieceni si zaludka acne, ktore sa zdalo neliecitelne mi po roku uplne zmizlo. Nechajte si spravit testy na potravinové alergie a histamin. Nemusí vas ani boliet zaludok ale sa vam to prejavi na tvari ako mne :) vyhodte celu kozmetiku a sprostosti miesane v lekarni. Kozmetiku si kupte vyrobenu v bulharsku - maju online stranku (prirodne mydlo a krem). Ja som vsetko vyhodila a mam len tieto dve veci a krasnu tvar.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, neviem ci je sanca, ze si to tu este precitas, ale mozem sa opytat, co ti zistili na gastre a imunologii a aka nasledna liecba ti pomohla? mne alergolog zistil iba histaminovu intoleranciu, a ci sa snazim dodrziavat dietu alebo nie, az taky velky rozdiel to nie je. lepok a mlieko som vysadila uplne, plet sa mierne zlepsila, ale stale to nie je ono.. dakujem

      Odstrániť
    2. Ahoj kým sa po vysadení lepku a laktózy črevá spamätajú je to min. rok. Plus treba ísť na endo. Kým nie sú v poriadku hormóny strava nepomôže.

      Odstrániť
  7. presne tento krém Acnatac mám predpísaný aj ja a používam ho každý večer. Ak si ho dám veľa, trochu vysušuje pleť, ale som s ním spokojná a určite mi pomohol. Ale je to individuálne, no :) akurát mi trochu vadí, že nemôžem používať nič iné, ale je to len dočasné, takže mám v pláne potom prejsť na nejaké prírodnú kozmetiku, tak uvidím :)

    OdpovedaťOdstrániť